I takt med at upcycling og genbrug vinder frem blandt unge i landets byer, spirer et fællesskab i Fredericia op omkring nål, tråd og genbrug – hvor gammelt tøj får nyt liv, og idéer sys sammen på kryds og tværs.
Af Signe Nielsen
I hjertet af Fredericia har en ny kreativ oase åbnet dørene – en butik, der ikke bare sælger tøj, men inviterer unge til at blive en del af en syklub, hvor man kan upcycle sit gamle tøj, lære håndværket og være kreative sammen. Initiativtageren, Charlotte Hansen, en erfaren skrædder med baggrund i mode og kommunikation, fortæller, at konceptet handler om mere end bare syning – det er en måde at tage ansvar for planeten på, og giver mulighed for skabe noget unikt med egne hænder.

Foto: Signe Nielsen
En voksende bølge blandt unge
Konceptet rammer ned i en voksende bølge blandt unge i hele landet, hvor flere og flere siger nej tak til fast fashion og ja tak til genbrug, upcycling og bæredygtige vaner. Som Charlotte Hansen selv siger: “Modeindustrien er kulsort, uanset hvad den fører sig frem på, og det er en af de mest forurenende industrier i hele verden. Så det mest bæredygtige, vi kan gøre, er selv at begynde at tage fat i nål og tråd.”
Flere unge vælger værksted fremfor webshop
Rundt omkring i landet dukker flere kreative værksteder op, hvor unge samles for at male, lave keramik eller designe smykker. Det handler ikke længere om at følge moden men om i højere grad at forme sin egen – og gerne i selskab med andre. Det kreative rum har fået ny værdi i en tid, hvor vi længes efter at være til stede, og på samme måde opstår magien hos Syklubben, når stof, tråd og samtaler flyder sammen i værkstedet.
“Kreativitet avler kreativitet. Når man sidder her og syr side om side, inspirerer man hinanden. Det er noget helt andet end at sidde derhjemme alene,” siger Charlotte Hansen.
En hjælpende hånd til studerende
Syklubben i Fredericia skiller sig dog ud i mængden – for selvom der er en opblomstring af kreative værksteder i byer over hele landet, er det stadig nyt, at man kan finde et sted, hvor man kan sætte sig ved en symaskine og få vejledning. “Da jeg var studerende, var der ingen steder, hvor man bare kunne komme ind og låne en maskine og få lidt hjælp – og det savnede jeg virkelig selv,” fortæller Charlotte Hansen.
Når nål og tråd ikke følger med hjemmefra
Mange unge i dag har ikke de samme praktiske færdigheder med hjemmefra, som tidligere generationer havde. Hvorfor, har Charlotte Hansen et bud på: “Tidligere var det helt naturligt, at man lærte at sy og reparere tøj hjemme eller i skolen. I dag er der mange unge, der ikke har de samme erfaringer, og derfor kan det være svært at komme i gang på egen hånd,” siger hun. Det har inspireret hende til at skabe et rum, hvor alle kan få adgang til både symaskiner og vejledning – og måske endda finde en ny interesse i at give nyt liv til gammelt tøj.
For de unge i Fredericia er det nye koncept mere end bare en syklub – det er en invitation til at være med i en bevægelse, hvor kreativitet, fællesskab og bæredygtighed går hånd i hånd. Her kan man droppe fast fashion og samtidig skabe noget helt unikt sammen med vennerne – alt imens man passer på planeten.