I kommuneplanen 2025-2027 er der udpeget et område på 800 hektar, som er en såkaldt mulighedszone for solceller. I mulighedszonen ligger byen Herslev i Fredericia Kommune og borgerne er ikke tilfredse.
Af Mikkel Tronier
Ikke alt er idyl i den lille landsby Herslev i udkanten af Fredericia Kommune, hvor snakken går højt i lokalmiljøet om, at netop Herslev er blevet udpeget som en mulighedszone for en solcellepark i Fredericia Kommunes kommuneplan 2025-2027.
Det er ikke nyt, at Herslevs borgere er imod dette, men for ganske nylig var der frist for at sende høringssvar ind til kommunen, som er borgernes mulighed for at rette kritik mod kommunen, og mere end 100 af disse omhandlede kritikken af solceller i Herslev.
Det er vigtigt at gøre klart, at udpegningen som værende en mulighedszone ikke nødvendigvis behøver at betyde, at det er der, solcellerne kommer op.

Utilfredshed blandt borgere
Herslevs borgere balancerer på en linje mellem at være forkæmpere for den grønne omstilling, men samtidig ønsker de ikke at få solceller eller vindmøller tæt på dem.
En europæisk undersøgelse viser, at dette er et problem i forhold til den grønne omstilling – at man ikke ønsker at have solceller eller vindmøller tæt på sin bolig. Danmark er ellers et af de lande i Europa, som er mest positive over for den grønne omstilling.
En af de store modstandere for mulighedszonernes placering er formanden for Herslev Sogns Borgerforening, Anders Henrik Bendsen, som mildest talt er kritisk over for kommunens planer. “Vi mener, at det er fuldstændig hul i hovedet, at man lægger solceller og vindmøller på meget naturskønne områder. Det virker som om, at midtbyen siger ‘not in my backyard’ og så i stedet smider dem ud til os,” udtaler Anders Henrik Bendsen.

Beskyldninger om politisk interesse
Anders Henrik Bendsen er ikke tilfreds med formanden for Klima-, Energi- og Miljøudvalget, Tommy Rachlitz Nielsens, håndtering af sagen. Han anklager ham for at vælge Herslev som mulighedszone, da det er et tyndt befolket område og derfor rummer færrest muligt tabte vælgere til næste valg.
Spørger man Tommy Rachlitz Nielsen, så synes han, at det er hæmmende for debatten, at man vælger at tænke kommunalvalget ind i situationen om solceller. “Ligemeget hvor man lægger solcellerne, vil der være folk, der bliver utilfredse” siger Tommy Rachlitz Nielsen og understreger, at han ikke har nogen politisk agenda bag placeringen af solceller i Fredericia Kommune.
Tommy Rachlitz Nielsen forklarer, at de i Klima-, Energi- og Miljøudvalget vil tage de mange høringssvar om emnet med i overvejelserne, når det endelige sted til solcellerne skal vælges.