KULTUR: Der er mere end blot pollen i luften i Fredericia i disse tider, så selvom næsen løber, så er der masser at fejre i de fredericianske fodboldhjem. Fredericia KF vil nemlig samle en håndfuld af de mindre klubber i byen til ét kvindehold, i det man i DBU-termer kalder en overbygningsaftale.

Af Nicoline Dam Schrøder
I Fredericia KF spirer der drømme op af jorden. Klubben har igangsat en overbygningsaftale, der skal sikre flere kvindelige fodboldspillere i Fredericia og samtidigt skabe større fællesskab pigerne imellem.
Fredericia KF har allerede et samarbejde med Taulov Skærbæk Fodbold, hvor begge parter stiller spillere til rådighed til kampe: ‘Vi har et veletableret samarbejde med Taulov, hvor vi samler piger fra begge klubber i vores to nuværende hold i Jyllandsserien og Kvindeserie 2. Det fungerer virkelig godt for pigerne i begge klubber,‘ understreger Kenneth Wieben, der til dagligt er træner og bestyrelsesformand i Fredericia KF. ‘Vores drivkraft er fællesskabet i klubben – at kunne give pigerne et sted at mødes, se hinanden og danne nye fællesskaber.‘
Hvad er en overbygningsaftale, spørger du?
Ifølge DBU Jyllands hjemmeside, så ‘er en overbygningsaftale en aftale mellem to eller flere klubber om et fælles førstehold for en kategori af spillere eksempelvis kvindesenior.’
Kort sagt kan flere klubber stille spillere til rådighed for ét samlet hold i en turnering, uden at spillerkontingent betales i samme moderklub. Overbygningen samles under et nyt navn, logo og med nye trøjefarver, der skal bestemmes internt mellem klubberne.
Byens nye kvindehold
En overbygningsaftale er en længerevarende proces med vedtagelser og kompromiser, og derfor er formand Kenneth Wieben nødt til at holde kortene tæt til kroppen, da projektet kun er ved at blive stablet på benene. Han løfter dog sløret for, at man har en plan for navn, logo og trøjefarver, hvis projektet kommer i mål. ‘Vores vision er at kunne tiltrække piger i alderen 16 år og op efter. Vi vil naturligvis gerne spille på så højt plan som muligt, uden det kommer til at kompromittere vores holdning til det sociale aspekt, som vi vægter højt.’ For Kenneth Wieben og Fredericia KF er det gode miljø og fællesskabet fundamentet for klubben og derfor deres grundforudsætning for projektet.
Maria Junker, der er spiller i Fredericia KF, støtter fuldt op om klubbens vision: ‘Min forhåbning er, at vi kan få så mange piger og kvinder samlet til at spille fodbold som muligt.’

‘Jeg håber, at vi kan give de unge piger en følelse af at høre til et sted og et fællesskab, også selvom man ikke er den bedste fodboldspiller.’ forklarer Maria Junker, der altid har brugt fodbolden til at finde nye fællesskaber.
I Fredericia KF fylder motivationen for fodboldspillet lige så meget som den sociale trivsel gør. Netop følelsen af at høre til et sted fylder i samfundsdebatten.
Ensomhed blandt unge
På landsplan er ensomheden blandt danske unge steget markant de sidste 10 år. Ifølge den frivillige sociale ungdomsorganisation Ventilens hjemmeside, så føler 19 % af danske unge mellem 16 og 24 år sig ensomme – det er hver femte unge, du møder i skolerne, på arbejdspladsen eller i nattelivet. Især er det manglen på fællesskaber, der gør de unge ensomme, og her kan fodbolden fungere som et samlingspunkt og et sted, de kan føle sig som en del af noget større.
‘Jeg håber, at overbygningsaftalen kan tiltrække flere unge kvinder, som også gerne vil spille fodbold på grund af fællesskabet,’ lyder ordene fra Ida Hamann, der som yngste pige i truppen på kun 16 år har fundet et stærkt fællesskab gennem fodbolden, ‘Jeg glæder mig altid til træning. Det sociale fungerer megagodt, og træningen er altid sjov, mens vi stadig har fokus på fodbolden.‘
Når først fodboldstøvlerne er snøret, og håret er sat, så er alle samlet i et fællesskab.