Atomkraft i baghaven? Energigigant har øjnene på Fredericia

Midt i et historisk vendepunkt i den danske atomkraftdebat bekræfter det svenske energiselskab Kärnfull, at de har udset sig Skærbæksværket som mulig placering for et atomkraftværk – og debatten deler nu byen.

Skærbæksværket i fuld gang. (Foto: Kristian Lindahl)

Af Kristian Lindahl

Hvordan ville du have det med at bo 10-20 kilometer væk fra et atomkraftværk? Ja, dem der producerer uendelig energi, som rent faktisk ikke får kloden til at koge over. Men også dem der – hvis noget går galt – kan efterlade hele områder ubeboelige i årtier. Bare tænk på Tjernobyl. Det virker måske som et absurd spørgsmål, men det kan meget snart blive relevant for dig, der bor her i Fredericia.

Et muligt vendepunkt

I går skete der nemlig noget markant. Til en udvidet spørgetime i Folketinget udtalte vores statsminister Mette Frederiksen, at hun ser med ”åbne øjne” på atomkraft. Det er netop iøjnefaldende, fordi Socialdemokratiet historisk har været modstandere af atomkraft på dansk jord. Debatten om atomkraft har eksisteret længe, men nu tyder det altså på, at vi har nået et muligt vendepunkt – især nu når EU har besluttet sig for endegyldigt at være fri for import af russisk energi i 2027.

Store internationale virksomheder har i lang tid haft øjnene på Danmark og tjekket kortet for steder, hvor de kunne bygge atomkraftværker – hvis det en dag bliver tilladt. Alt andet lige, virker det til, at den dag nærmer sig. Og et af de steder, de har sat kryds ved, er lige her i Fredericia.

Det bekræfter det svenske kernekraftbaserede energiselskab Kärnfull overfor FokusFredericia i dag. Helt præcist, har de øjnene på at omdanne Skærbæksværket, som i dag leverer fjernvarme til over 60.000 husstandes forbrug, til et atomkraftværk.  

En polariserende debat

Det er dog ikke alle, der er begejstrede over udsigten til et muligt atomkraftværk i Fredericia. Én af dem er byrådsmedlem for Enhedslisten, Cecilie Roed Schultz, der også er medlem af Klima-, Energi- og Miljøudvalget. Hun er træt af den ”chokdoktrin” debatten har udviklet sig i, og mener ikke at atomkraft er fremtiden:

”Jeg er helt uenig i, at løsningen på energiudfordringerne skal være atomkraft. Det er ikke rent i min verden.  Der er en masse problematikker forbundet med det, som vi stadig ikke har løst, og som ikke kan løses, som jeg ser det. Det er en alt for stor risiko, og det er et kæmpe affaldsproblem”.

Formanden for Klima-, Energi- og Miljøudvalget, Tommy Rachlitz Nielsen fra De Konservative kigger dog ”nysgerrigt” på atomkraft:

”Vi mener, at det kan være en god ressource til fremtidig elproduktion. Særligt fordi det er en stabil produktion modsat sol og vind. Vi har brug for noget stabilt strømproduktion, og det kan atomkraft hjælpe med”.

Atomplaner i 7000?

Om det så lige skal være her i Fredericia, vil Tommy Rachlitz Nielsen lade være op til eksperterne. Sådan har Cecilie Roed Schultz det dog ikke:

”Fredericia er et af de største bombemål i Danmark med både broer, raffinaderi og vigtig infrastruktur. At lægge et atomkraftværk her ville være direkte idiotisk – risikoen er alt for høj.”

Atomkraft er ikke længere bare noget, vi lærer om i fysiktimen. Om Fredericia bliver ét af Danmarks bud på et atomkraftværk er endnu uvist. Men én ting står klart: Debatten er rykket fra hypotetisk til højaktuel – og den splitter byen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *